HKMO VE ÞPO ORTAK BASIN AÇIKLAMASI, TARIM TOPRAKLARI ÝLE KIYILAR GELÝR ELDE ETMEK UÐRUNA YOK EDÝLMEK ÝSTENÝYOR, ÖLÜ DOÐAN YASALAR ÇEVREYÝ DE ÖLDÜRECEK
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý ve TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý’ndan
BASINA VE KAMUOYUNA
15 Temmuz 2005, Ankara
TARIM TOPRAKLARI ÝLE KIYILAR GELÝR ELDE ETMEK UÐRUNA YOK EDÝLMEK ÝSTENÝYOR, ÖLÜ DOÐAN YASALAR ÇEVREYÝ DE ÖLDÜRECEK
Türkiye Büyük Millet Meclisinde 3 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen “Özelleþtirme Uygulamalarýnýn Düzenlenmesine ve Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunda ve Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun” 13. ve 19. maddesi ile “Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu”nun geçici 1. maddesi Anayasa ilkelerinin, doðal deðerlerimizin ortadan kaldýrýlmasýný öngörüyor.
Özelleþtirme ile ilgili hükümler içeren Kanun; demokratik toplum örgütleri, meslek odalarý ile diðer ilgili kurumlarýn görüþleri alýnmadan acele komisyonlardan geçirilerek, bir kaç saat içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi.
Özelleþtirme ile ilgili düzenlemeleri içeren Kanunun 13. maddesi özelleþtirme kapsam ve programýna alýnan kýyý, sahil þeridi ve dolgu alanlarýnda organize turlar ile seyahat eden kiþilerin taþýndýðý yolcu gemilerinin baðlandýðý kruvaziyer ve yat limanlarýnda Anayasa’nýn 43. maddesine aykýrý olarak turizm amaçlý alýþveriþ merkezleri ve konaklama üniteleri yapýmýný mümkün kýlýyor. Bu hüküm ile Anayasa ile güvence altýna alýnan kýyýlar, sahil þeritleri ve dolgu alanlarýnýn kamu önceliði, kýyýlardan herkesin eþit ve özgür olarak ortaklaþa yararlanmasý, toplum yararýna kullanýlmasý, kamu malý olmasý nitelikleri engelleniyor, yok ediliyor. Sýnýrlý ve gelecek kuþaklara býrakýlmasý gereken kýyýlar ve kýyý þeritleri yaðmalanmaya açýlýyor, doðal servet niteliðinden meta haline dönüþtürülüyor.
Kanunun 13. maddesinde yer alan hükümler Odalarýmýz tarafýndan dava açýlan ve Danýþtay Altýncý Dairesi’nin 05.10.2004 günlü ve 2004/3060 Esas Nolu kararý ile yürütülmesinin durdurulmasýna oybirliði ile karar verilen Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnca 30.03.2004 günlü ve 25418 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan “Kýyý Kanununun Uygulanmasýna Dair Yönetmelikte Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Yönetmelik” ile ayný hükümleri içermektedir. Mahkeme tarafýndan Anayasaya aykýrý olduðu ve hukuka aykýrý olduðu belirtilen hükümlerin Kanun maddesi olarak düzenlenmesi “hukuk devleti” ilkesi ile baðdaþmamakta, yürütme ve yasama organýný zedelemektedir.
Anayasa hükümlerine aykýrý kullaným kararlarý ile yapýlanma þartlarýnýn imar planlarý ile belirlenmesi hükmü de imar planlarýnýn planlama esaslarý, þehircilik ilkeleri ve kamu yararýna uygun olarak yapýmýný iþlevsiz hale getirmektedir.
Kanunun 19. maddesi ile özelleþtirme kapsamýna alýnan bazý yerlerde hazýrlanacak planlarýn imar mevzuatýndaki kýsýtlamalara tabi olmaksýzýn onaylanmasýný içeren hüküm ile planlarýn dayanaðý olan kamu yararýna ve korumaya iliþkin hükümlere konu kanun, yönetmelik gibi düzenlemeler bir kanunla geçersiz kýlýnmaktadýr. Yapýlacak planlarýn kanun, yönetmelik gibi imar mevzuatý düzenlemelerinde yer alan yaþam kalitesini yükseltme, güvenlikli, saðlýklý, yaþanabilir çevreler elde edilmesini saðlamaya yönelik hükümlerinin uygulanmamasýna yol açacak, telafisi mümkün olmayan sonuçlar doðuracaktýr. Anayasanýn tarihi ve kültür varlýklarýnýn korunmasý, orman, kýyý, saðlýk ve çevre ile ilgili hükümleri uyarýnca Bakanlýklar ve kamu kurumlarýnca çýkarýlan kanun ve yönetmeliklerde özelleþtirmeye yönelik düzenlemeleri içeren ve kendi görev alanýna girmeyen diðer hükümleri Anayasanýn 124. maddesinin ortadan kaldýrýlmasý sonucunu doðurmaktadýr.
Diðer taraftan 11.10.2004 tarihinden önce tarýmsal bütünlüðü bozmayan ve gerekli izinler alýnmadan tarým dýþý amaçlý kullanýma açýlmýþ tarým arazilerinin her metre karesi için beþ Yeni Türk Lirasý ödenmesi þartýyla tarýmsal amaç dýþýnda kullanýlabilmesine izin verilmesi hükmünü içeren “Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu”nun geçici 1. maddesi ile de, iþgal edilen tarým arazilerinin iþgalcilerce belli bir bedel karþýlýðýnda kullanýlmasý saðlanarak af getirilmektedir. Korunmasý gereken tarým topraklarýný yasalara ve varsa planlara aykýrý olarak turizm, maden, konut, sanayi gibi kullanýmlara açan, iþgal eden tesisler af edilmektedir. Yasalara ve planlara göre hareket eden vatandaþlar, yatýrým yapanlar cezalandýrýlmakta, tarým topraklarýnýn yok edilmesi, gelir elde edilmesi amaçlý olarak yaðmalanmasý özendirilmektedir. Bu koþullarda bir bütün olarak tarým topraklarýný koruma, düzenli ve saðlýklý bir kentleþme ve yaþam mümkün olmayacaktýr.
Ayrýca Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu af öngördüðünden, nitelikli çoðunlukla kabul edilmesi gerekirken 216 oy ile kabul edilmiþ olmasý da Kanunun Anayasaya aykýrýlýðýný teþkil etmektedir.
Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Þehir Plancýlarý Odasý olarak; birkaç saat içinde TBMM’den geçirilen, sýnýrlý doðal deðerlerimizden olan tarým topraklarý ile kýyýlarýmýzý Anayasaya, hukuka, toprak yararýna, þehircilik ilkelerine ve planlama esaslarýna aykýrý olarak kullanýma açan ve planlarý iþlevsizleþtiren söz konusu yasalarýn karþýsýnda kararlýlýkla durduðumuzu, tarým topraklarýnýn ve kýyýlarýn bekçileri olduðumuzu bir kez daha kamuoyuna duyuruyoruz.
Saygýlarýmýzla,
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý
TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý
Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunun Deðerlendirilmesi
Türkiye Büyük Millet Meclisinde 3 Temmuz 2005 tarihinde “Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu” kabul edilmiþ ve yayýmlanmak üzere Cumhurbaþkanýna gönderilmiþtir. Ülkemizde tarým topraklarýnýn korunmasýna, geliþtirilmesine yönelik yasa düzeyinde bir düzenleme yapýlmasý önemlidir. Anýlan Kanunun planlama ve þehircilik açýsýndan önemli, olumlu ve eleþtirilmesi gereken hükümleri bulunmakla beraber, Kanunun geçicici 1. maddesinde yer alan tarým arazilerini yasalara aykýrý olarak tarým dýþý amaçlý kullanýlmasýný bir ücret karþýlýðýnda izin vererek af getiren hüküm Kanunun bir anlamda ölü doðmasýna neden olmaktadýr.
Anýlan Kanunun geçici 1. maddesi “11.10.2004 tarihinden önce tarým arazileri; gerekli izinler alýnmadan tarým dýþý amaçlý kullanýma açýlmýþ ve tarýmsal bütünlüðü bozmuyor ise söz konusu arazinin istenilen amaçla kullanýmý için, altý ay içerisinde Bakanlýða müracaat edilmesi, hazýrlanacak toprak koruma projesine uyulmasý ve tarým dýþý kullanýlan tarým arazilerinin her metre karesi için beþ Yeni Türk Lirasý ödenmesi þartýyla izin verilir.” þeklinde hükme baðlanmýþtýr.
Bu hüküm ile kýrsal kalkýnma açýsýndan önemli olan mutlak tarým arazisi, özel ürün arazisi, dikili tarým arazisi, marjinal tarým arazisi gibi tarým arazileri üzerinde kaçak, yasalara aykýrý yapýlan turizm, konut, sanayi, altyapý gibi tarým dýþý kullanýmlarýn belli bir bedel karþýlýðý ödenmek suretiyle affedilmesi öngörülüyor. Tarýmsal bütünlüðün bozulup bozulmadýðýnýn nasýl belirleneceði ise belirsizdir. Belli bir bedel alýnmasý koþulunun getirilmesi ise doðal deðerlerimize bakýþ açýsýný yansýtmasý açýsýndan önemlidir. Sýnýrlý kaynaklardan biri olan ve geri getirilmesi mümkün olmayan tarým topraklarýnýn elden çýkarýlmasýnýn maliyetini hesaplamak mümkün deðildir. Bu maliyet sadece tarým topraðýnýn yüzölçümü ile ölçülemez. Tarým topraðýnýn verimliliði, ürünü, yarattýðý istihdam olanaklarý gibi ekonomik deðeri yanýnda getirdiði kýrsal yaþam biçimi ile ayrýca bir sosyal deðeri vardýr.
Anýlan hüküm ile yasalara ve varsa planlara aykýrý olarak hayati önemde olan tarým arazilerinin yok edilmesi yanýnda, diðer tarým arazilerinin de yok olmasýna neden olabilecek çevre, saðlýk ve güvenlik açýsýndan uygun olmayan kullanýmlar yasallaþtýrýlmaktadýr. Oysa herhangi bir tarým arazisinin sanayi, turizm, konut gibi kullanýmlara açýlmasý bu kullanýmlarýn gerektirdiði alt yapý hizmetlerinin de bu alanlarda varolmasýný gerektirecektir. Örneðin bir sanayi tesisinin yer almasý bu alanda konut, ulaþým gibi diðer kullanýmlarý da beraberinde getirecek, tarým arazileri üzerinde kentleþme baskýlarý artacaktýr. Planlama ve þehircilik ilkeleri açýsýndan yerleþime açýlmamasý yönünde karar getirilen alanlar yerleþime açýlacak, mevcut planlar geçersiz olacaktýr. Kamu yararý amacýna hizmet etmeyen, saðlýksýz, afet açýsýndan tehlikeli yapýlarýn önü açýlacaktýr.
Yasalara ve planlara göre yer seçimlerini yapan, yatýrým kararlarý alanlara karþý ise haksýzlýk yapýlmýþ olunacak, eþitlik ve adalet ilkeleri zedelenecektir. Bundan sonra da yeni af beklentilerine yol açacak, Kanunun diðer maddelerinin uygulanmasýnýn önünde ciddi bir engel teþkil edecektir.
Toprak Koruma ve Arazi Kullanýmý Kanunu af öngördüðünden nitelikli çoðunlukla kabul edilmesi gerekirken 216 oy ile kabul edilmiþ olmasý da Kanunun Anayasa’ya aykýrýlýðýný teþkil etmektedir.
Özelleþtirme Uygulamalarýnýn Düzenlenmesine ve Bazý Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanunda ve Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Kanun
Anýlan Kanunun 13. maddesinde;
MADDE 13- 4.4.1990 tarihli ve 3621 sayýlý Kýyý Kanununun 6 ýncý maddesinin dördüncü fýkrasýnýn (b) bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki (c) bendi eklenmiþ ve maddeye bu fýkradan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.
“Organize turlar ile seyahat eden kiþilerin taþýndýðý yolcu gemilerinin (kruvaziyer gemilerin) baðlandýðý, günün teknolojisine uygun yolcu gemisine hizmet vermek amacýyla liman hizmetlerinin (elektrik, jeneratör, su, telefon, internet ve benzeri teknik baðlantý noktalarý ve hatlarýnýn) saðlandýðý, yolcularla ilgili gümrüklü alan hizmetlerinin görüldüðü, ülke tanýtýmý ve imajýný üst seviyeye çýkaracak turizm amaçlý (yeme-içme tesisleri, alýþveriþ merkezleri, haberleþme ve ulaþtýrmaya yönelik üniteler, danýþma, enformasyon ve banka hizmetleri, konaklama üniteleri, ofis binalar) fonksiyonlara sahip olup, kruvaziyer gemilerin yanaþmasýna ve yolcularý indirmeye müsait deniz yapýlarý ve yan tesislerinin yer aldýðý kruvaziyer ve yat limanlarý,
Özelleþtirme kapsam ve programýna alýnan ve sahil þeridi belirlenen veya belirlenecek olan alanlar ile kýyý ve dolgu alanlarýnda yapýlacak yat ve kruvaziyer limanlarýn ihtiyacý olan yönetim birimleri, destek birimleri bakým ve onarým birimleri, teknik ve sosyal altyapý ve konaklama birimleri ile ilgili kullaným kararlarý ve yapýlanma þartlarý imar planý ile belirlenir.”
hükmü yer almaktadýr.
Benzer hükümleri içeren Bayýndýrlýk ve Ýskan Bakanlýðýnca hazýrlanan ve 30.03.2004 günlü, 25418 sayýlý Resmi Gazetede yayýmlanan Kýyý Kanununun Uygulanmasýna Dair Yönetmelikte Deðiþiklik Yapýlmasý Hakkýnda Yönetmelik’in yürütmenin durdurulmasý ve iptali amacýyla Odamýz dava açmýþtýr.
Yönetmeliðin 1. maddesinde;
“MADDE 1— 3/8/1990 tarihli ve 20594 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Kýyý Kanununun Uygulanmasýna Dair Yönetmeliðin 4 üncü maddesindeki "Liman" tanýmýndan sonra gelmek üzere, aþaðýdaki "Kruvaziyer Liman" tanýmý eklenmiþ ve ayný maddedeki "Teknik ve Sosyal Altyapý" tanýmý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.
"Kruvaziyer Liman: Organize turlar ile seyahat eden kiþilerin taþýndýðý yolcu gemilerinin (kruvaziyer gemilerin) baðlandýðý, günün teknolojisine uygun yolcu gemisine hizmet vermek amacýyla liman hizmetlerinin (elektrik, jeneratör, su, telefon, internet ve benzeri teknik baðlantý noktalarý ve hatlarýnýn) saðlandýðý, yolcularla ilgili gümrüklü alan hizmetlerinin görüldüðü, ülke tanýtýmý ve imajýný üst seviyeye çýkaracak turizm amaçlý (yeme-içme tesisleri, alýþveriþ merkezleri, haberleþme ve ulaþtýrmaya yönelik üniteler, danýþma, enformasyon ve banka hizmetleri, konaklama üniteleri, ofis binalar) fonksiyonlara sahip olup, kruvaziyer gemilerin yanaþmasýna ve yolcularý indirmeye müsait deniz yapýlarý ve yan tesislerinin yer aldýðý limandýr."
Yönetmeliðin 3. maddesinde;
“MADDE 3 — Ayný Yönetmeliðin 17 nci maddesinin dokuzuncu fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkralar ilâve edilmiþtir.
"Özelleþtirme kapsamýna ve programýna alýnan ve 16 ncý maddenin (a) ve (b) bentlerine göre sahil þeridi belirlenen veya belirlenecek olan alanlar ile kýyý ve dolgu alanlarýnda yapýlacak yat ve kruvaziyer limanlarýnýn ihtiyacý olan yönetim birimleri, destek birimleri, bakým ve onarým birimleri teknik ve sosyal altyapý ve konaklama birimleri ile ilgili kullaným kararlarý ve yapýlanma þartlarý imar plâný ile belirlenir.
Özelleþtirme kapsamý ve programý içinde olsun veya olmasýn, sahil þeridinde kalan resmî kurum ve kuruluþlara ait alanlar, kýsmî yapýlaþma tanýmý içinde deðerlendirilmez. Bu alanlarda, ilgili kurum ve kuruluþlarýn olumlu görüþleri alýnmak suretiyle Kanunda öngörülen kullanýmlar ile birlikte toplumun faydalanmasý amacýyla turizm yapýlarý ve tesisleri yapýlabilir. Bu alanlara iliþkin imar plânlarý, 3194 sayýlý Ýmar Kanunu uyarýnca Bakanlýkça, Valilikçe ve Belediyesince onaylanarak yürürlüðe konulur."
hükmü yer almaktaydý.
Yönetmelikle ayný hükümler TBMM’de kabul edilen Kanun ile ayný olmakla birlikte Anayasa’ya aykýrý bir þekilde kruvaziyer liman dýþýnda yat limanlarýnda da konaklama ve alýþ veriþ tesislerinin yapýlmasý olanaðý getirilmektedir.
Açýlan dava dilekçesinde Odamýz, anýlan Yönetmeliðin Anayasanýn 43. maddesine, 3621 sayýlý Kýyý Kanununa, planlama esaslarýna, þehircilik ilkelerine ve kamu yararýna aykýrý olduðu iddia etmiþtir.
Danýþtay Altýncý Dairesi 5.10.2004 günlü ve Esas No: 2004/3060 sayýlý kararý ile dava konusu iþlemin yürütülmesinin durdurulmasýna oybirliði ile karar vermiþtir. Mahkeme karar gerekçesinde “Anayasaya ve Kýyý Yasasýna aykýrý olan uyuþmazlýða konu yönetmelik deðiþikliðinde hukuka uyarlýk bulunmamaktadýr.” ifadesine yer vermiþtir.
Mahkemenin yürütmesinin durdurulmasýna karar vermesi kararýna karþýlýk Kültür ve Turizm Bakanlýðý, dayanaðýný anýlan Yönetmelik hükümlerinden alan Ýstanbul Ýli, Beyoðlu Ýlçesi sýnýrlarý içerisinde Beyoðlu-Tophane-Salý Pazarý turizm Merkezi kapsamýnda kalan alanda yapýlan imar planýný ile ilgili iþlemlere devam ettiði anlaþýldýðýndan, Odamýz tekrar yargý yoluna baþvurmak zorunda kalmýþtýr.
Anayasa Mahkemesinin 25.12.1986 günlü, 1985/1 esas sayýlý, 1986/4 karar sayýlý kararýnda da 27.11.1984 günlü, 3086 sayýlý Kýyý Kanununun bazý maddelerinin Anayasaya aykýrý olduðu gerekçesi ile iptal davasý açýlmýþ, benzer konularda Anayasaya aykýrýlýk nedeni ile iptal edilmiþtir.
Mahkeme anýlan kararýnda; Anayasanýn 43. maddesinde kýyýlardan yararlanmada öncelikle kamu yararýnýn gözetileceðinin belirtildiði, yararlanmanýn kýyýnýn ortak kullanýmýný saðlayýcý ve kolaylaþtýrýcý olmasý, yararlanma tesis kurma biçiminde ise, bu tesislerin kamuya açýk veya kamu yararýný gerçekleþtirmeye yönelik bulunmasýnýn zorunlu olduðu, genelde yapý yasaðý getirilmesinin kamu yararýnýn gözetileceðine iliþkin ilkenin gerçekleþebileceðinden eðitim, spor veya turizm amaçlý tesisler yapýlmasýný öngören hükmü iptal etmiþtir. 3 Temmuz 2005 tarihinde kabul edilen Kanunda da ayný doðrultuda liman adý altýnda turizm amaçlý (yeme-içme tesisleri, alýþveriþ merkezleri, haberleþme ve ulaþtýrmaya yönelik üniteler, danýþma, enformasyon ve banka hizmetleri, konaklama üniteleri, ofis binalar) tesisler öngörülmektedir.
- Anýlan Kanunun 19. Maddesinde;
“MADDE 19- 3194 sayýlý Ýmar Kanununun 9 uncu maddesinin sonuna aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.
“4046 sayýlý Kanun kapsamýnda gelir ortaklýðý modeli ve iþin gereðine uygun sair hukuki tasarruflar yöntemine göre özelleþtirme iþlemleri yapýlan hizmet özelleþtirmesi niteliðindeki yatýrýmlarýn yapýlacaðý yerlerde hazýrlanan veya hazýrlattýrýlan planlarý, Özelleþtirme Ýdaresince deðerlendirilmek ve sözleþme uygunluðu konusundaki görüþü de alýnmak kaydý ile, imar mevzuatýndaki kýsýtlamalara tabi olmaksýzýn re’sen onaylamaya Bayýndýrlýk ve Ýskan bakanlýðý yetkili olup, her türlü ruhsatý ilgili belediye en geç iki ay içinde verir.”
hükmü yer almaktadýr.
Söz konusu hüküm ile bir Bakanlýða imar planý yapýmýnda sýnýrsýz yetkiler verilmektedir.
Ýmar mevzuatý Kanun, yönetmelik, genelge gibi düzenleyici iþlemlerden oluþmaktadýr. Ancak imar mevzuatýnda yer alabilecek kýsýtlamalarýn ne olduðu açýk deðildir. Kamu yararý amaçlý, saðlýklý, güvenli çevrelerin yaratýlmasý amaçlý, çevrenin, tarihi, kültürel deðerlerin korunmasý amaçlý, orman, tarým gibi doðal deðerlerin korunmasý amaçlý her tür düzenleme “kýsýtlama” olarak yorumlanmaya açýktýr. Bu durumda anýlan konulara iliþkin Anayasa uyarýnca çýkarýlan düzenlemeler geçirsiz olacaktýr.
Ayrýca Anayasanýn 124. maddesinde “Baþbakanlýk, bakanlýklar ve kamu tüzel kiþilikleri, kendi görev alanlarýný ilgilendiren kanunlarýn ve tüzüklerin uygulanmasýný saðlamak üzere ve bunlara aykýrý olmamak þartýyla, yönetmelikler çýkarabilirler.” hükmü yer almaktadýr. Anýlan hüküm ile de kendi görev alanýna girmeyen bir konuda bir kamu kurum ve kuruluþu diðer kurumlarýn kendi görev alanýna konularý geçersiz kýlmaktadýr.