TMMOB COÐRAFÝ BÝLGÝ SÝSTEMLERÝ KONGRESÝ’NÝN DÖRDÜNCÜSÜ BAÞARIYLA SONUÇLANDI

Türk Mühendis ve Mimarlar Odalarý Birliði tarafýndan düzenlenen, sekretaryasý Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasýnca yürütülen “Coðrafi Bilgi Sistemleri Kongresi’nin’’ dördüncüsü, “Bugünü anlamak, geleceði kurmak” sloganýyla 11-13 Kasým 2013 tarihleri arasýnda, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

 

Tarým Reformu Genel Müdürü, Coðrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Vekili, Harita Genel Komutan Vekili, ODTÜ Rektör Yardýmcýsý, TMMOB Yönetim Kurulu Baþkaný, TMMOB bileþeni Oda Temsilcileri, bilim insanlarý, basýn mensuplarý, kurum ve kuruluþ çalýþaný meslektaþlarýmýz ve farklý disiplinlerden mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn katýlýmýyla gerçekleþen etkinlik müzik dinletisi ile baþladý.

Saygý duruþu ve Ýstiklal Marþý`nýn ardýndan açýlýþ konuþmalarý gerçekleþtirildi.

Kongre Düzenleme Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Fatmagül Kýlýç yaptýðý konuþmada bugünü anlamanýn yolunun, tüm dayatma ve tek tip düþüncelerden kurtulmaktan geçtiðini, bireysel deðil toplumsal düþünebilmek, geleceði yönetebilmek için demokrasi kavramýnýn içselleþtirilmesi gerektiðini belirtti.

Yeni yapýlanma alanlarý açýlýrken, rüzgâr ve güneþten doðru ve yeterli bir biçimde yararlanýlmasý, börtü böceðin yaþam ortamlarýndan ayrýlmamasý kýsacasý doðal ortamýn bozulmamasý ve rantýn baz alýnmamasý gerektiðini dile getiren Sn. Kýlýç, rant telaþý sürdükçe tahribatýn devam edeceðini ifade etti.

Konuþmasýnýn sonunda Sn. Kýlýç, Kongre Düzenleme, Yürütme ve Danýþma Kurullarýna, TMMOB, HKMO ve HKMO Ankara Þubesi Yönetim Kurullarýna, bildiri gönderen, etkinliðe destek veren bilim insanlarýna, fuara katýlan kurum ve kuruluþlara katkýlarýndan dolayý teþekkürlerini iletti.

HKMO Ankara Þube Yönetim Kurulu Baþkaný Levent Özmüþ katýlýmcýlarý HKMO Ankara Þubesi adýna selamlayarak konuþmasýna baþladý.

TMMOB ve bileþeni Odalarýn, bilimi ve teknolojiyi geliþtirerek insanlýk ve toplum yararýna kullanmayý görev edindiðini dile getiren Sn. Özmüþ, Coðrafi Bilgi Sistemlerinin kurulmasý ve düzgün iþletilmesinde mesleðimizin görev ve sorumluluklarýnýn önem arz ettiðini belirtti.

Bilginin insan yaþamýndaki en önemli deðer olduðunu söyleyen Sn. Özmüþ, Coðrafi Bilgi Sistemleri için teknik yapýlanmanýn, veri ve donaným gereksinimlerinin bir an önce ilgili kurum, kuruluþ ve yetkililerce giderilmesi gerektiðini ifade ederek TMMOB ve bileþeni Odalarýn görüþ ve önerilerinin dikkate alýnmasý gerektiðinin altýný çizdi.

HKMO Genel Baþkaný Ertuðrul Candaþ konuþmasýna konuklarý, bilim insanlarýný, basýn emekçilerini ve tüm katýlýmcýlarý Odamýz adýna selamlayarak baþladý.

Önceki üç kongrenin deðerlendirmesi yapýlýnca; Coðrafi Bilgi Sistemleri`nin ülke kaynaklarýnýn en etkin, en verimli ve en ekonomik kullanýmýný saðlayacak çaðdaþ bir araç olduðu sonucunun ortaya çýktýðýný söyleyen Sn. Candaþ, "Yönetim kademelerinin bu araçtan yeterince yararlanýp yaralanmadýðýnýn, bilgi yönetimi süresince doðru kararlar verilip verilmediðinin, kararlarýn zamanýnda alýnýp alýnmadýðýnýn, alýnan kararlarýn sorunu çözüp çözemediðinin, karar süresince bilimin yeterli kullanýlýp kullanýlmadýðýnýn`` sorgulanmasý gerektiðini belirtti.

Coðrafi Bilgi Sistemleri`nin kamuda en fazla belediyelerce kullanýldýðýnýn, Kent Bilgi Sistemi kurulumunun belediyelerin görevi olduðunu ancak belediyelerce sistemin yeterli kullanýlmadýðýný, belediye yöneticilerinin birkaç örnek dýþýnda, kentine hakim olamadýðýný ifade eden Sn. Candaþ, dünya metropollerinden Ýstanbul`da, baþkent Ankara`da bile Coðrafi Bilgi Sistemleri`nin eksikliðinden kaynaklanan sýkýntýlarýn yaþandýðýný dile getirdi.

Çaðýmýzýn gereði olan Coðrafi Bilgi Sistemleri`nin bilince çýkarýlmasý için HKMO olarak yýllardýr çalýþmalarýn yürütüldüðünü, mesleðimizin milimetre hassasiyetle dört boyutlu verilendirme yapabilen bir meslek olduðunu söyleyen Sn. Candaþ, verinin akýllandýrýlmasý ve insan hayatýný kolaylaþtýrmasý, sorunlarýn halledilmesi yolunda Coðrafi Bilgi Sistemleri`nin önemli ve gerekli olduðunu ifade etti.

TMMOB ve bileþeni Meslek Odalarýnýn, yetki ve sorumluluk alanlarýndaki mesleki faaliyetlere önem verdiðini, görülen yanlýþlarýn bu nedenle dile getirildiðini ve yapýlan eleþtirilere kulak verilmesi gerektiðini belirten Sn. Candaþ, kamuda bazý ihalelerin Kamu Ýhale Kanunu` aykýrý yapýlýrken, devletten tek kuruþ almadan görevini yerine getirmeye çalýþan Meslek Odalarýnýn Bakanlýklara baðlanmaya çalýþmasýnýn manidar olduðunu söyledi ve kongreye kadýnlý erkekli katýlýmdan dolayý konuklara teþekkürlerini iletti.

TMMOB Baþkaný Mehmet Soðancý konuþmasýna katýlýmcýlarý, sayýsý 450 binlere ulaþan birliðimiz adýna selamlayarak baþladý. ODTÜ`ye, ODTÜ`lülere karþý yapýlan saldýrýlara deðinen Sn. Soðancý birliðimizin ODTÜ`lülerle omuz omuza olduðu mesajýný verdi.

TMMOB ve bileþeni Odalarýn bilimi ve teknolojiyi emekçi halkýn yararý yönünde geliþtirdiðini ve kullandýðýný dile getiren Sn. Soðancý, 7 Kasým 2013 tarihinde Orman Mühendisleri Odasý`nýn kararnameyle Orman ve Su Ýþleri Bakanlýðý`na baðlanmasý ve 11 Odanýn da Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý`na baðlanýlmaya çalýþýlmasý konusuna da deðindi.

"Örgütümüz bu saldýrýlara karþý duracak, eðilmeyecek ve kral çýplak demeye devam edecektir.`` Diyen Sn. Soðancý, toplumu ilgilendiren konulara görüþ oluþturma, geliþtirme ve paylaþmanýn örgütümüzün görevleri arasýnda olduðunu belirtti.

Paylaþýlan bilginin en deðerli bilgi olduðunu ifade eden Sn. Soðancý, doðaya, çevreye, geleceðe sahip çýkma adýna bilgi üretilmeli, geliþtirilmeli, doðru kullanýlmalý sözleriyle CBS`nin her türlü karar alma sürecini olumlu etkileyeceðini belirtti.

Sn. Soðancý bilim ve teknolojiyi saðduyuyla birleþtiren kongrenin, Coðrafi Bilgi Sistemleri`nin geliþtirilmesine katký sunmasý dilekleriyle konuþmasýný sonlandýrdý.

Ardýndan Tarým Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, yaptýðý konuþmada kurumunda CBS tabanlý yapýlan çalýþmalar ve hedefler hakkýnda bilgilendirmede bulunarak geliþmiþliðin daha çok yönetim ve demokrasi ile, karar süreçlerine katýlýmla alakalý olduðunu ifade ederek, yatýrým için ayrýlan kaynaðýn artýþ gösterdiðini bu kaynaklarýn doðru yönetilebilmesi için CBS`ye ihtiyaç olduðunu dile getirdi. Veri üretimini kullanýmýnýn, kullanýcýya aktarýmýnýn zorlu bir süreç olduðunu belirten Sn. Küsek, bu süreçte TMMOB ve bileþeni Meslek Odalarý`yla çalýþmaya açýk olduklarýný dile getirdi.

CBS Genel Müdür Vekili Okan Oflaz konuþmasýnda müdürlüðün bilgiyi depolamak, kullanmak ve hizmete sunmak adýna kurulduðunu söyledi.

Yazýlým ve donaným alt yapýsýnýn hazýrlanmasý için giriþimlerde bulunulduðunu, yol, yöntem ve metedolojinin belirlendiðini dile getiren Sn. Oflaz, TKGM ve HGK ile birlikte ortofoto üretimine baþlanýldýðýný belirtti.

Harita Genel Komutaný Yardýmcýsý ve Komutan Vekili Tuðgeneral Metin Keþap yaptýðý konuþmada Harita Genel Komutanlýðý tarihi, hedefleri, yürütülen projeler, yapýlan revizyon çalýþmalarý, verilen harita hizmetleri, kurumlarla yürütülen ve Coðrafi Bilgi Sistemleri‘ne altlýk oluþturacak çalýþmalar hakkýnda bilgi vererek geliþen uydu sistemleri ile hýzlý, ekonomik ve hassas konum belirlemenin mümkün olduðunu dile getirdi.

TUTGA, TUSAGA-Aktif, deniz seviyesi ölçme çalýþmalarý hakkýnda bilgi veren Sn. Keþap, tüm Türkiye‘nin renkli ortofoto haritasýnýn 2013 yýlý sonunda tamamlanacaðýný belirtti.

ODTÜ Rektör Yardýmcýsý Hasan Nevzat Özgüven etkinliðin üniversitelerinde düzenlenmesinden duyduðu sevinci belirterek konuþmasýna baþladý.

Bir üniversiteyi iyi yapan unsurlarýn "Eðitim kadrosu, araþtýrmalarý, yayýnlarý, en önemlisi mezunlarýnýn yarattýðý ekonomik deðer ve topluma katkýsý olduðunu belirten Sn. Özgüven ODTÜ hakkýnda bilgilendirmede bulunarak yürütülen projelere deðindi.

Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan gerçekleþtirilen Uluslararasý Kartografya Birliði Ödül Töreni`nde HKMO Kartografya ve Mekansal Bilgi Komisyonu Baþkaný Prof. Dr. Nesibe Necla Uluðtekin tarafýndan "Günümüz Dünyasýndaki Yerimiz" sloganýyla gerçekleþtirilen ve ülkemizin ilk kez katýldýðý Barbara Petchenik Etkinliði Çocuk Yarýþmasý hakkýnda kýsa bir sunum yapýldýktan sonra  "Rüyalarýmýn Dünyasý`` adlý çalýþmasýyla kendi yaþ grubu arasýnda ikincilik kazanan Altuð Namýk Yavaþ`a Sn. Keþap ve Sn. Candaþ tarafýndan ödülü verildi.

Coðrafi Bilgi Teknolojileri fuarý açýlýþýnýn ardýndan kongre "Bugünü Anlamak, Geleceði Kurmak Ýçin: CBS" , "Enerji ve Çevre" konulu oturumlar ve poster sunumlarý ile devam etti.

CBS Kongresi`nin ikinci gününde "Merkezi ve Yerel Yönetimlerde CBS" , "Afet Yönetimi ve CBS" , "Kamuda Coðrafi Bilgi Sistemleri Uygulamalarý ve Sonuçlarý" , "Çevre ve Doða Yönetiminde CBS" , "TUCBS-1" baþlýklarýnda özel ve teknik oturumlarýn yaný sýra Gençlik Teknik Oturumu ve Firma sunumlarýnýn yer aldýðý oturum gerçekleþtirildi.

Kongrenin üçüncü günü "CBS Uygulamalarý-1" , "Karar Destek Sistemleri" , "Yerel Yönetimlerde Coðrafi Bilgi Sistemleri Uygulamalarý ve Sonuçlarý" , "CBS Uygulamalarý-2" , "Teknik Altyapý ve CBS" , "CBS Uygulamalarý-3" , "TUCBS-2" baþlýklarýnda gerçekleþtirilen özel ve teknik oturumlarýn ardýndan kapanýþ oturumu ve sonuç bildirgesi okunmasý ile kongre sonuçlandý.

2 panel, 10 teknik oturum, 3 özel oturum ve poster oturumunun gerçekleþtirildiði, 801 kiþinin katýldýðý CBS 2013 kongresine katký ve katýlým saðlayan herkese teþekkür ederiz.

 

TMMOB
HARÝTA ve KADASTRO MÜHENDÝSLERÝ ODASI
KASIM 2013
 
 
Kongre Resimlerine ulaþmak için TIKLAYINIZ

Yukarý Çýk