DEPREM, MARMARA GERÇEÐÝNE BÝR BAKIÞ ADLI ETKÝNLÝK DÜZENLENDÝ
3 Aðustos 2018 tarihinde Tekirdað Büyük Þehir Belediye Baþkanlýðý ile birlikte Tekirdað Ticaret Adasý Konferans Salonunda Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araþtýrma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bahadýr Aktuð, Ýstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltýrak ýn panalist olarak katýldýðý “Deprem, Marmara Gerçeðine Bir Bakýþ” adlý etkinlik düzenlendi. |
Saygý duruþu ve Ýstiklal Marþýnýn okunmasý ile baþlayan etkinlikte ilk olarak Tekirdað Büyükþehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Ýyileþtirme Dairesi Baþkaný Sevim Avcý Yener Tekirdað Büyükþehir Belediyesinin Deprem ile ilgili çalýþmalarý konusunda bilgi verdi.
Þube Baþkanýmýz Aliþan Çalcalý Ýstanbul ve çevre iller gibi Türkiye`nin birçok yerinde kaçak yapýlaþmanýn arttýðý, denetlenmeyen bu binalarýn yaklaþan Deprem gerçeði karþýsýnda hasar riskini daha da arttýrdýðýný, Ýmar Barýþý olarak çýkan kanunun bu riskli binalarý yasal hale getirerek depremdeki can ve mal kayýplarýnýn artmasýna neden olacaðýný söyledi. Bu çerçevede etkinlik alanýmýz içerisinde olan illerde gerçekleþtirdiðimiz etkinlikler kapsamýnda Tekirdað ilinde de Tekirdað Büyük Þehir Belediyesi ile birlikte düzenlediðimiz bu etkinliðin çok önemli olduðunu vurgulayarak, katký sunan baþta panelistler olmak üzere Tekirdað Büyükþehir belediye Baþkanlýðý ve Tekirdað Ticaret Odasýna teþekkür etti.
HKMO Ýstanbul Þube Baþkaný Aliþan Çalcalý`dan sonra CHP Tekirdað Milletvekili Ýlhami Özcan Aygun söz alarak etkinlik ile ilgili olarak konunun çok önemli olduðunu ancak toplum olarak baþýmýza gelmedikçe bu tür olaylara önem vermediðimiz, yaþadýðýmýz Marmara Depreminden sonra her 17 Aðustosta bu tür etkinlikler yapýldýðýný belirterek, panelistlere katkýlarýndan dolayý teþekkür etti.
Ýlhami Özcan Aygun den sonra Boðaziçi Üniversitesi Kandilli Deprem Araþtýrma Enstitüsü Müdürü ve Harita Mühendisi Prof. Dr. Haluk Özener bu sene Kandilli Rasathanesinin 150.kuruluþ yýldönümünü kutladýklarýný belirterek geçmiþten günümüze Kandilli Rasathanesi`nin tarihi hakkýnda ve bu günkü çalýþmalarý hakkýnda bilgi verdi. Özener Türkiye`de yaþamýþ olduðumuz depremler ile ilgili bilgilendirmelerden sonra özelikle beklenen Marmara Depreminin kaçýnýlmaz olduðunu ancak önemli olan noktanýn bizlerin buna ne kadar hazýrlýklý olacaðýmýz, önlemlerin ne þekilde alýnacaðýna vurgu yaptý.
Prof.Dr. Haluk Özener`den sonra söz alan Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bahadýr Aktuð Tekirdað ve çevresinde gerçekleþen depremler, fay hatlarýnýn yapýsý hakkýnda bilgi veritken sonra Ýstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliði Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltýrak Marmara`da bulunan fay yapýlarý, tarihsel depremler ve bunlarýn gelecekte beklenen depremlere yönelik modellemesi gibi konularda bilgilendirmelerde bulunurken Endüstri 4.0`ýn tartýþýldýðý günümüzde Betonarme 5.0 olarak belirtilen sürecin bunun önüne geçtiði, yaklaþan Deprem tehlikesine karþý hala betonun ön plana alýnarak, tüm uyarýlara raðmen önlemlerin yeteri kadar alýnmadýðýný vurguladý.
1999 yýlýnda yaþadýðýmýz büyük Marmara Depremi`nin yýldönümünün yaklaþtýðý bu günlerde gerçekleþtirdiðimiz etkinliðin oldukça önemli olduðu düþünüyor, sunumlarý ile bizleri ve kamuoyunu aydýnlatan deðerli hocalarýmýz Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Bahadýr Aktuð, Prof. Dr. Cenk Yaltýrak`a, etkinliðimizin gerçekleþmesine katký sunan Tekirdað Büyükþehir Belediye Baþkanlýðý ve Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel Ýyileþtirme Dairesi Baþkaný Sevim Avcý Yener`e, etkinliðimize salonunu tahsis eden Tekirdað Ticaret ve Sanayi Odasý Baþkanlýðý`na teþekkür ediyoruz.