KADINI DEÐÝL, ÞÝDDETÝ BAÐLAYIN

25 Kasým 1960`te, Dominik Cumhuriyeti`nde; diktatörlüðe karþý mücadele eden 3 kýz kardeþin tecavüz edilerek katledilmesiyle yanan ateþ ayný tazeliðiyle devam etmektedir ve günümüzde tek bir gün deðil her gün mücadelesini verdiðimiz baþlýca þiddet türü olarak kaynaklara geçmiþtir. Mücadele gününün simgesi olarak "Kelebekler" adýyla efsaneleþen 3 kýz kardeþin katlediliþi, kadýna yönelik þiddetin en aðýr yüzü olsa da ne yazýk ki ilki de deðildir. 

 

Kadýnlara, yalnýzca kadýn olduklarý için uygulanan ve cinsiyet eþitsizliði ile haklarýnýn ihlaline yol açan tutum ve davranýþlar; her geçen gün yasa eliyle yüceltilmektedir. Sadece kadýnlara deðil çocuklarýmýza yönelik de fiziksel, sözlü, ekonomik ve aile içi þiddet her geçen artmakta ve sahip olduðumuz tek kanun ise birtakým kararnamelerle silinmeye çalýþýlmaktadýr. 8 Mart 2012 tarihinde 6284 sayýlý "Ailenin Korunmasý ve Kadýna Yönelik Þiddetin Önlenmesine Dair Kanun", kadýnlarýn ülkemizde tutunduðu kanuni köklere dayanan tek dal olmuþtur. Bu, kadýna yönelik þiddeti önlemeyi amaçlayan kanun  "Þiddete uðrayan veya þiddete uðrama tehlikesi bulunan kadýnlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflý ýsrarlý takip maðduru olan kiþilerin korunmasý ve bu kiþilere yönelik þiddetin önlenmesi ile þiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan kiþiler hakkýnda þiddetin önlenmesine yönelik tedbirler ile bu tedbirlerin alýnmasý ve uygulanmasýna iliþkin usul ve esaslarý kapsar." ibaresi ile baþlasa da günümüzde gelinen durumda kadýna þiddete karþý olan bir yapýdan ziyade kadýna karþý þiddeti destekleyici yapýya bürünmüþtür. Hal böyle olunca da birçok kararname ve uygulamadan nemalananlar; her alanda þiddeti normalleþtirip, erkek egemen toplum temellerine bir duvar daha örmeye baþlamýþlardýr. Sosyal alanlarýmýzda "þort giydiði" bahanesiyle þiddet uygulayanlara karþý "pembe vagon ve pembe taksi" uygulamalarýyla da þiddet, bir de renge büründürülmüþtür. Üstüne bir de takým elbise giydirilerek süslenmiþ, iyi hal indirimi olarak, kadýna karþý sunulmuþtur. Ýþ yerlerinde de kadýnlarýn emekleri sömürülmüþ, cinsiyet nedeni ile þiddete paha biçilerek, kadýnlar bir de ekonomik þiddete maruz býrakýlmýþtýr. Her kafadan ses çýktýðý yetmezmiþ gibi bir de fetvalar gönüllere taht edilmiþtir. Bir-iki gün öncesine kadar Diyanet Baþkanýnýn bilgisinden ve baþarýlarýndan söz eden Bakanlarýmýz unutmuþ olsa da "Bir babanýn kýzýna þehvet duymasý caizdir." nidalarý hâlâ bu ülkenin kara lekesidir. Getirilmeye çalýþýlan kürtaj yasaðý, tecavüzün meþrulaþtýrýlmasý ve müftülük nikâhý yasalarý ile de çocuklarýmýzýn istismarýný destekleyici politikalar sürdürülmüþtür. 

 

Dayatýlmaya çalýþýlan ve her türlü þiddetin önünü açan bu uygulamalara karþý tüm kadýnlar karþý çýkmalý ve kadýn haklarýna karþý duyarlý erkekler de hem karþý çýkmalý hem de kadýnlara destek olmalýdýr. 

 

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý olarak, HKMO Kadýn Komisyonu ve çalýþma gruplarýmýzýn öncülüðünde; bu uðurda mücadele eden tüm sivil toplum örgütleri ve kamu kurumlarýyla birlikte hareket ederek sesimizi daha çok yükseltecek ve kadýn haklarýna sahip çýkacaðýz. Kadýna ve çocuða yönelik her türlü þiddetin bir gün deðil, her gün karþýsýnda duracaðýz ve birlikte "DUR" diyeceðiz.

 

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý 
Kasým 2018


Yukarý Çýk