HARÝTA/GEOMATÝK MÜHENDÝSLÝÐÝ EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM SEMPOZYUMU
ÖNEMLÝ TARÝHLER
6 Eylül 2019-Geniþletilmiþ Bildiri Özeti Son Gönderim Tarihi-Uzatýldý
6 Eylül 2019-Aday/Genç Mühendis Kýsa Video ve `Blog` Yazýsý Gönderim Tarihi-Uzatýldý
*Bildiri, Kýsa Video ve Blog yazýlarý için ayrýntýlý bilgi aþaðýda verilmiþtir.
Dünya tarihinin son 8000 (8 bin) yýllýk geçmiþinde var olduðunu bildiðimiz mesleðimiz; ülkemizde bundan 70 yýl önce, 7 Haziran 1949 tarihinde Prof. Dr. Macit Erbudak, Prof. Dr. h.c. Ekrem Ulsoy ve Prof. Dr. Burhanettin Tansuð önderliðinde ilk sivil Harita Mühendisliði eðitim-öðretimine Ýstanbul Teknik Okulunda daha sonra adý Ýstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlýk Akademisi ve sonrasýnda Yýldýz Üniversitesi olarak deðiþtirilen ve bugün Yýldýz Teknik Üniversitesi olarak bildiðimiz kurumda baþlamýþtýr.
1949`dan günümüze ülkemizin birçok üniversitesinde yeni bölümler açýlarak bölüm sayýmýz bugün 38`e ulaþmýþtýr. Yeni bölümlerin açýlmasýyla nicelik açýsýndan bu süre zarfýnda önemli bir geliþim gösteren meslek topluluðumuz, ayný hýz ve oranda yeterince niteliksel geliþim gösterememiþtir.
Ülkemizde mesleðimizin eðitim-öðretim konusu, kuruluþundan 33 yýl sonra ilk olarak tüm meslek topluluðunun katýlýmýna açýk olarak 1982 yýlýnda Trabzon`da gerçekleþtirilen Jeodezi Öðretimi Sempozyumu`nda ele alýnmýþ; daha sonra yine geniþ katýlýmlý olarak 2002 yýlýnda gerçekleþtirilen Mesleki Sorunlarýn Tartýþýlmasý ve Geleceðe Yönelik Politikalarýn Belirlenmesi Kurultayý`nda, 2005 yýlýnda Prof. Dr. Ekrem Ulsoy Anýsýna-Günümüzde Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliði Sempozyumu`nda ve 2017 yýlý sonunda gerçekleþtirilen Mesleki Açýlýmlar Kurultayý`nda ele alýnarak deðerlendirilmiþtir.
Dijitalleþme olgusunun mesleki uygulama alanlarýna etkisinin yükselerek devam ettiði günümüzde, Odamýz tarafýndan ülkemizdeki haritacýlýk sektörünün geliþim dinamiklerinin ve istihdam olanaklarýnýn mesleki eðitim-öðretimimizle doðrudan olan ilgisinin yeni bir ele alýþý gerektirdiði farklý bilimsel, teknik ve meslek eðitim-öðretime odaklý platformlarda sürekli ifade edilmiþtir. Son olarak "Yol Haritamýzý Çiziyoruz" temasý ile Mesleki Açýlýmlar Kurultayý`ndaki deðerlendirmeler ýþýðýnda mesleki eðitim-öðretimimizi geliþtirerek netleþtireceðimiz bir eðitim-öðretim sempozyumunun yapýlmasýnýn yararlý olacaðý öngörülmüþtür.
Bu noktadan hareketle, 11-12 Ekim 2019 tarihlerinde mesleki eðitim-öðretimimizin tüm paydaþlarýnýn katýlýmýyla Ýstanbul`da ÝTÜ Taþkýþla Kampüsünde iki günlük bir çalýþmada bir araya geleceðimiz "Harita/Geomatik Mühendisliði Eðitim-Öðretim Sempozyumu"nun yapýlmasý kararlaþtýrýlmýþtýr.
Bu sempozyum kapsamýnda mesleðimizin eðitim-öðretimini tartýþýrken, geliþimine ve niteliðinin artýrýlmasýna yönelik stratejileri belirlemeye ve eylem planýný oluþturmaya çalýþacaðýz. Mühendislik eðitim-öðretiminin "Öðrenci, Akademisyen, Üniversite, Oda, Kamu, Özel Sektör" tüm paydaþlarýný bir araya getirerek bilim ve teknolojinin yeni bir yaþam biçimini þekillendirdiði günümüz dünyasýnda; mesleðimiz için doðru bir yol haritasý çizerken, ülkemizde Harita/Geomatik Mühendisliði eðitim-öðretiminin geleceðini biçimlendirmek için ortak aklý oluþturmaya çalýþacaðýz.
Bu sempozyumda özetle; tüm paydaþlarýn uyum içinde, geliþime açýk, güncellenebilen, ölçülebilen, denetlenebilen ve sürdürülebilir bir sistem dâhilinde çalýþmasýný saðlayacak; mesleðin geliþiminde yetiþtirilen mühendislerin nitelikli olmasýný, verilen hizmetlerin ve üretilen ürünlerin kaliteli olmasýný saðlayacak; mesleðin geleceðini güvenle biçimlendirecek bir eðitim-öðretim stratejisi ve eylem planýnýn ilk fazýný oluþturmayý planlýyoruz.
Bu Bir Açýk Davettir:
Gelin hep birlikte Harita/Geomatik Mühendisliðinde ortak aklýn bir ürünü olarak geleceði biçimlendirmek için bir araya gelelim, strateji ve eylem planýmýzý oluþturalým.
Bu kapsamda sempozyumda;
Meslek tarihimize,
Ulusal ve uluslararasý düzeyde mesleki eðitim-öðretime,
Eðitim-öðretimde akreditasyon, sertifikasyon ve standartlara,
Mühendisliðin deðerlerine,
Meslektaþ olma yolunda yürüyen adaylarýn hayallerine, beklentilerine,
Geleceði biçimlendirmek için izlenmesi gereken yollara ve
Mesleki eðitim-öðretim kapsamýnda daha birçok noktaya ýþýk tutarak, bunlarý önce strateji daha sonra eylem planý olarak hep birlikte biçimlendirelim.
11-12 Ekim 2019 tarihlerinde TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasýnýn Ýstanbul Þubesi yürütücülüðünde hep birlikte gerçekleþtireceðimiz bu sempozyuma bildirili, bildirisiz, ilgili, istekli tüm meslektaþ ve meslektaþ adaylarýmýz davetlidir.
*Bildiri: Sempozyuma bildiri ile katýlmak isteyen meslektaþlarýmýzýn geniþletilmiþ bildiri özetlerini en geç 6 Eylül 2019 Cuma saat 17.00`ye kadar egitim@hkmo.org.tr adresine iletmeleri gerekmektedir. Geniþletilmiþ özetler, Sempozyum Bilim Kurulunca deðerlendirildikten sonra kabul alan bildirilerin tam metinleri istenecek ve bu bildiriler HKMO Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi`nin Eðitim-Öðretim Sempozyumu`na iliþkin özel sayýsýnda basýlmak üzere derginin detaylý deðerlendirme sürecine yönlendirilecektir.
*Aday/Genç Mühendis Kýsa Video ve ‘Blog` Yazýsý Yarýþmasý: Yarýþmanýn konusu: "Aklýmdaki Harita/Geomatik Mühendisliði?". Yarýþmaya en az 30, en fazla 90 saniyeden oluþan bir video ve/veya en az 300, en fazla 2500 kelimeden oluþan bir ‘Blog` yazýsý ile katýlým saðlanabilir. Hazýrlanan video ve blog yazýlarýnýn en geç 6 Eylül 2019 Cuma saat 17.00`ye kadar egitim@hkmo.org.tr adresine iletilmelidir.
Bilgilerinize sunarýz.
Saygýlarýmýzla.
|
|
|
| ||
|
|
|
|