65. YILIMIZDA GÜÇLENEREK VE BÜYÜYEREK… YAÞASIN TMMOB, YAÞASIN MÜCADELEMÝZ!

18-21 Ekim 1954 yýlýnda gerçekleþtirilen TMMOB‘nin Birinci Genel Kurulu‘nun 65. yýldönümünü ve Mühendislik-Mimarlýk Haftasýný kutlamak amacýyla TMMOB Yönetim Kurulu Baþkaný Emin Koramaz tarafýndan 18 Ekim 2019 tarihinde basýn açýklamasý yapýldý.

 

65. YILIMIZDA GÜÇLENEREK VE BÜYÜYEREK…

YAÞASIN TMMOB, YAÞASIN MÜCADELEMÝZ!

 

Ülkemizin mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn uzun geçmiþe dayanan meslek örgütü kurma çabalarý, 1954 yýlýnýn Ekim ayýnda, Ankara`da gerçeðe dönüþmüþtür. Farklý meslek alanlarýnda mühendis ve mimar temsilcilerinin katýlýmýyla gerçekleþtirilen ilk genel kurulumuzda, TMMOB tüzüðü kabul edilmiþ ve birlik bünyesinde 10 meslek odasý kurularak TMMOB`nin örgütsel hayatý fiilen baþlamýþtýr. Bu tarihleri kapsayan hafta ise mühendislik mimarlýk haftasý olarak ilan edilerek 65 yýldýr kutlanmaktadýr.

 

65 yýlýn ardýndan bugün TMMOB bünyesinde 24 Oda, bu Odalara baðlý 213 þube ve 50 Ýl/Ýlçe Koordinasyon Kurulu bulunmaktadýr. 102 farklý mühendislik, mimarlýk ve þehir plancýlýðý disiplininden toplam 550 bine yakýn üyesiyle Türkiye`nin en büyük mesleki demokratik kitle örgütü TMMOB`dir. 65 yýl önce baþlayan örgütlü mücadelemiz, TMMOB`nin bugüne ulaþan kimliðini ortaya çýkarmýþtýr. Bu kimlik, ülkemizin kalkýnma ve sanayileþmesinde bilim ve teknoloji politikalarýnýn önemine vurgu yapan, kamu yararý ve adil paylaþýmdan yana, yurtsever, ilerici ve toplumcu geleneðimizdir.

 

TMMOB bir yandan mesleðimizin ve meslektaþlarýmýzýn hak ve çýkarlarýný ülkemiz ve halkýmýzýn çýkarlarý temelinde korumak ve geliþtirmek için mücadele verirken, diðer yandan da mesleki birikimlerimizin toplum yararýna kullanýlmasýnýn zeminini yaratmak için mücadele vermektedir. Çünkü TMMOB, mühendislerin, mimarlarýn, þehir plancýlarýnýn sorunlarýnýn halkýn sorunlarýndan ayrý tutulmayacaðý, sorunlarýmýzýn çözümünün büyük ölçüde emekçi sýnýflarýn sorunlarýnýn çözümünde yattýðýnýn bilincindedir. Bu yüzden mesleðin ve meslektaþlarýnýn sorunlarýný, ülke sorunlarýyla bütünlüklü olarak ele alýr.

 

TMMOB, yani bu ülkenin mühendis, mimar ve planlamacýlarý; meslek alanlarý ile ilgili her konuda bilgi üretmeyi, üretilen bilgiyi kamuoyu ile paylaþmayý asli görevleri arasýnda görmektedir. Bu doðrultuda yayýnlanan raporlarla, açýlan kamu davalarýyla, düzenlenen kongre-sempozyumlarla, yapýlan açýklamalarla, bilimin ve tekniðin halktan ve doðandan yana kullanýlmasýyla baþka bir dünyanýn mümkün olabileceðini ortaya koymaktadýr.

 

Ýçinde bulunduðumuz derin ekonomik kriz, halkýmýzý ve meslek alanlarýmýzý doðrudan etkilemekte; tüm halkýmýzýn olduðu gibi emeðiyle geçinen mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn da hayatlarýný zorlaþtýrmaktadýr. Kamusal yatýrýmlarýn ortadan kalkmasý, kamu çýkarlarýnýn göz ardý edilerek sermayenin çýkarlarýnýn gözetilmesi, rant hýrsýnýn bilim ve tekniðin önüne geçmesi, zenginlerin ihtiyaçlarýnýn yoksullarýn ihtiyaçlarýnýn önünde tutulmasý ile halkýmýzýn refahý, çýkarlarý; meslektaþlarýmýzýn da mesleki yetki ve sorumluluklarý giderek geriletilmektedir.

 

Ülkemizde emeðiyle geçinenlerin gündemleri neredeyse hiç deðiþmemiþtir. Ýþsizlik, hayat pahalýlýðý, düþük ücretler, güvencesizlik, özlük haklarý ve örgütlenme sorunlarý ülkemizde çalýþan mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn öncelikli sorunlarý olmaya devam etmektedir. Ýktidarýn ekonomi politikalarý, özelleþtirme uygulamalarý, sosyal devlet anlayýþýnýn terkedilmesi ve uluslararasý sermaye çevrelerinin artan etkinlikleri nedeniyle teknik elemanlarýn ekonomik ve sosyal durumlarý giderek daha da kötüleþmektedir.

 

Özel sektörde çalýþan meslektaþlarýmýzýn tamamýna yakýný yatýrýmlarýn durmasý, projelerin iptal edilmesi, reel sektörün týkanmasý gibi sorunlardan etkilenmiþtir. Ýþsizlik, esnek çalýþma, güvencesizlik, saðlýksýz çalýþma koþullarý ve reel ücret kaybý gibi sorunlar tüm meslektaþlarýmýzý tehdit etmektedir. Birliðimiz ile SGK arasýndaki yapýlan asgari ücret protokolünün SGK tarafýndan tek taraflý olarak feshedilmesi, meslektaþlarýmýzýn düþük ücretlerle sýnýrsýz biçimde sömürülmesine zemin hazýrlamaktadýr.

 

Siyasal iktidarýn karar ve uygulamalarý, meslektaþlarýmýzý olduðu kadar meslek alanýmýzý ve mesleki faaliyetlerimizden faydalanan halkýmýzý da olumsuz etkilemektedir. Bilime ve tekniðe aykýrý olarak çýkarýlan yasalar ve yapýlan mevzuat deðiþiklikleri nedeniyle halkýn iyi ve güvenli mühendislik, mimarlýk, þehir plancýlýðý hizmeti almasý engellenmektedir.

 

TMMOB, geçmiþte olduðu gibi bu engellemelerle de mücadelesini sürdürecektir. Bu amaçla Birliðimiz, meslektaþlarýmýzýn temel sorunlarýný ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliþtirildiði bir dizi etkinlik gerçekleþtirmiþ; bu etkinliklerin sonuçlarýný kamuoyu ile paylaþmýþtýr. Bu etkinliklerin bir düzey ilerisinde ise "TMMOB Mühendis, Mimar ve Þehir Plancýlarýnýn Güncel Sorunlarý ve Çözüm Önerileri Kurultayý"; yerel kurultaylarý ile örgütlenerek gerçekleþtirilecektir.

 

TMMOB`nin 54 il koordinasyon kurulunca, meslektaþlarýmýzýn olduðu her yerde gerçekleþtirilecek olan yerel kurultaylardan, meslektaþlarýmýzýn sorunlarý bölgesel olarak toplanacak, bu sorunlara iliþkin çözüm önerileri merkezi kurultayda karar altýna alýnacaktýr.

 

Biliyoruz ki; mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn mesleki hak ve çýkarlarýný korumak aslýnda tüm toplumun geleceðini korumak demektir. Çünkü bizim meslek alanýmýz, toplumun ortak yaþamýnýn üretimini ve devamlýlýðýný saðlamaktadýr. Bizler bu anlayýþla, mesleðimize ve meslektaþlarýmýza sahip çýkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceðine de sahip çýkýyoruz.

 

Meslek alanýmýzý, meslektaþlarýmýzý ve ülkemizin geleceðini hedef alan bu saldýrýlar karþýsýnda sessiz kalmayacaðýz. Bizler mesleðimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan bir mücadele geleneðinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayýþla TMMOB`nin bilim ve tekniði esas alan, kamu çýkarýný savunan, eþitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrýný korumaya devam edeceðiz.

 

Unutulmaz Baþkanýmýz Teoman Öztürk`ün dediði gibi, dün olduðu gibi bugün de, "Yüreðimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliði; baský, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacaðýnýn bilinci içinde; bilimi ve tekniði emperyalizmin ve sömürgenlerin deðil, halkýmýzýn hizmetine sunmak için her çabayý güçlendirerek sürdürme yolunda inançlý ve kararlýyýz."

 

Tüm meslektaþlarýmýzýn mühendislik mimarlýk haftasý kutlu olsun!

 

65. yýlýnda daha da güçlenerek ve büyüyerek: Yaþasýn TMMOB, Yaþasýn Mücadelemiz!

 

 

EMÝN KORAMAZ

TMMOB YÖNETÝM KURULU BAÞKANI


Yukarý Çýk