HARÝTA/GEOMATÝK MÜHENDÝSLÝÐÝ LÝSANS PROGRAMLARI 2020 KONTENJANLARI HAKKINDA

2020 Yükseköðretim Programlarý ve Kontenjanlarý Kýlavuzu 21 Temmuz 2020 tarihinde ÖSYM tarafýndan açýklanmýþtýr. Yayýmlanan kýlavuz incelendiðinde; ülkemizde 2020 yýlý itibariyle halen lisans eðitim-öðretim sürecinde faaliyetlerine aktif olarak devam eden ve öðrencisi bulunan 26 üniversitemizdeki (24 Devlet + 2 Vakýf) harita/geomatik mühendisliði lisans programý/bölümü için geçmiþ yýllara oranla toplam kontenjanýn azaltýldýðý ve tüm ikinci öðretim programlarýnýn kapatýldýðý, genel kontenjanýn 1040 olarak belirlendiði görülmüþtür.
 
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý olarak daha önce defaatle dile getirdiðimiz ve YÖK`e çaðrý yapmak amacýyla baþlattýðýmýz imza kampanyamýzda da (https://www.change.org/tmmobhkmo1954) belirttiðimiz üzere; kamu ve özel sektörde istihdam alanlarý yaratmadan, üretim yapmadan, üniversitelere ve eðitime yatýrým yapmadan, üniversitelerde bilimsel eðitimi ve liyakati yerleþik kural haline getirmeden iþsiz üniversite mezunlarýný çoðaltmak; ülkemiz, gençlerimiz ve mesleðimiz adýna hiçbir yarar saðlamayacaktýr.
 
Bu baðlamda 2020 yýlýnda ÖSYM tarafýndan yayýnlanan toplam kontenjan sayýsýnýn azaltýlmasýný olumlu olarak karþýlarken geçtiðimiz günlerde bir kez daha yinelediðimiz ve tarihe not düþtüðümüz imza kampanyamýzdaki acil eylem planýný bir kez daha hatýrlatmak isteriz: 
 
1) Mevcut harita/geomatik mühendisliði lisans programlarý/bölümleri kontenjanlarý genel olarak azaltýlmalý, ülkemizdeki gereksinimler dikkate alýnarak optimum bir oranda tutulmalýdýr. Kontenjanlar; bölümlerin altyapýsý ve olanaklarý, akademik personel sayýsý, geçmiþ yýllardaki doluluk oranlarý, tercih edilme ölçütleri, akreditasyon faaliyetleri gibi kriterler dikkate alýnarak belirlenmelidir. 
2) Mevcut bölümlerimizin dýþýnda daha fazla üniversitemizde harita/geomatik mühendisliði lisans programý açýlmamalýdýr.
3) Mevcutta yasal olarak açýk olup eðitim-öðretim faaliyetlerine baþlamamýþ, yeterli fiziki koþullara ve akademik kadroya sahip olmayan; alet, donaným, yazýlým ve laboratuvar olanaklarý bulunmayan bölümler, akademik personel özlük haklarý korunarak kapatýlmalý, mesleðimizin ve meslektaþlarýmýzýn geleceði daha fazla riske atýlmamalýdýr.
 
Ülkemizin geleceði, yarýnýn mühendisleri, mesleðimizin kazanýmlarý ve önemi adýna sürdürülebilir olmayan bu sürece artýk DUR denilmelidir. Ýlgili kurumlar zamanýnda ve þimdi gereken tedbirleri artýrarak almaya devam etmelidir. 
 
Saygýlarýmýzla. 
 
TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý
Temmuz 2020


Yukarý Çýk