KAMU KURUMLARINA AÇIK ÇAÐRI: KAMUDA HARÝTA/GEOMATÝK MÜHENDÝSLERÝ KONTENJANLARI ARTIRILMALIDIR

Harita/Geomatik mühendisliði mesleði; insan-toprak iliþkileri baðlamýnda mühendislik, hukuk ve sosyoloji bilimlerinin entegrasyonu ve uzmanlýðýna sahip, mülkiyet gibi önemli bir kavramýn korunmasý ve geliþtirilmesine yönelik hizmetler sunan temel bir mühendislik alanýdýr. Bu yönüyle ülkemizdeki imar, kamulaþtýrma, gayrimenkul deðerleme, kadastro, toplulaþtýrma faaliyetleri gibi kritik arazi-arsa yönetim faaliyetlerinin yanýnda; coðrafi ve mekânsal bilgisi sistemlerinin oluþturulmasý ve yönetilmesi; yol, köprü, baraj, tünel, bina, altyapý tesisleri gibi birçok mühendislik yapýsýnýn inþasý; uzay ve uydu bazlý sistemler ile lazer tarama teknolojilerinin çok yönlü kullanýlmasý noktasýnda dijital yaþamýn her noktasýnda konumsal bilgiye dayalý çalýþmalar üreten ve hizmetler sunan kritik bir meslek grubudur. Bu yönüyle insan yaþamý, can ve mal güvenliði, doðal kaynaklarýn korunmasý, kýsýtlý bir kaynak olan topraklarýmýzýn korunmasý ve deðerlendirilmesi ve sürdürülebilir yaþam açýsýndan etkin sorumluluklara sahip bir mühendislik dalýdýr.  
 
Böylesi geniþ bir sorumluluk alanýna sahip harita/geomatik mühendisliði hizmetlerinden ülke ve toplum yararý gereði daha fazla yararlanýlmasý gerektiði ortadadýr. Ancak son yýllarda plansýz bir þekilde artan üniversite sayýlarýna baðlý olarak istihdam sorunu yaþanmakta, mezun iþsiz sayýsý her geçen gün artmakta; fakat harita/geomatik mühendislerine ihtiyaç olduðu halde kamuda atamalarýn yapýlmamasý sebebiyle hem mezun meslektaþlarýmýz açýsýndan istihdam sorunu doðmakta hem de kamu kurumlarýnýn hizmetleri istenilen seviyede yürütülememektedir. 
 
Odamýz; yaþanan bu sorunun temel kaynaðýnýn ekonomi ve eðitim politikalarý baþta olmak üzere ülke yönetimindeki plansýzlýðýn bir parçasý olarak plansýz bir þekilde açýlan ve alt yapýsý yetersiz üniversiteler olduðunu uzun yýllar boyunca her fýrsatta vurgulamýþ, baþta Yükseköðretim Kurulu olmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi`nde grubu bulunan siyasi partilerdeki meslektaþ milletvekillerimize ve kamu kurumlarýna defaten raporlar sunmuþ, görüþmeler yapmýþ ve ülkemizde sayýlarý hýzla artan harita/geomatik mühendisliði lisans programlarý ve kontenjanlarý konusundaki kaygýlarýný, gelecek açýsýndan sektörel anlamda doðuracaðý sonuçlarý ve istidam olanaklarýna olan etkilerini dile getirmiþtir ve getirmeye de devam etmektedir. Odamýzca gerçekleþtirilen etkinliklerde de "eðitim ve istihdam" sorunlarý öncelikli olarak her defasýnda ele alýnmýþ, bu etkinlikler sonucunda oluþturulan raporlar kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaþýlmýþtýr. 
 
Plansýz bir þekilde açýlan bölümlerin ve yaþanan istihdam sorununun çözümü için mevcut harita/geomatik mühendisliði lisans programlarý/bölümleri kontenjanlarýnýn azaltýlmasý, daha fazla üniversitemizde harita/geomatik mühendisliði lisans programý/bölümü açýlmamasý, mevcutta açýk olup yeterli fiziki koþullara ve akademik kadroya sahip olmayan; alet, donaným, yazýlým ve laboratuvar olanaklarý bulunmayan bölümlerin eðitim-öðretime baþlatýlmamasý ve tercih döneminden önce kapatýlmasý, harita/geomatik mühendisliðine giriþ için aranacak en düþük baþarý sýrasýnýn 100 bin olmasý gerektiði YÖK`e ve üniversitelere defaatle iletilmiþ ve Odamýzca bu konuda hazýrlanan raporlar gerçekleþtirilen ziyaretlerde YÖK`e sunulmuþtur. 
 
Kamu kurumlarýndaki harita/geomatik mühendisi kadro sayýsýnýn artýrýlmasý gerektiði hususu da ilgili kurumlara Odamýzca gerçekleþtirilen her ziyarette dile getirilmiþ, meslektaþlarýmýzýn istihdamý konusunda gerekli giriþimlerin yapýlmasý gerektiði vurgulanmýþtýr. 
 
Odamýzýn 47. Dönem Çalýþma Programýnda da "Kamuda Harita/Geomatik Mühendisi Kontenjan Sayýlarýnýn Artýrýlmasýna Yönelik Çalýþmalar" ayrý bir baþlýk olarak yer almýþ ve mesleðimizin neredeyse tüm kamu kurumlarýný ilgilendiren çalýþma alanlarýndan ve öneminden bahisle ilgili bakanlýklar, yerel yönetimler ve genel müdürlüklerle görüþmeler ve yazýþmalar yapýlarak daha fazla meslektaþýmýza yer verilmesi için etkin çalýþmalar yürütüleceðinin, bu doðrultuda raporlar hazýrlanacaðýnýn ve mücadele edileceðinin üzerinde durulmuþtur. 
 
Kamu kurumlarýnýn kontenjan sayýlarý; kamu kurumlarýnýn son yýllarda gerek ekonomik kriz bahanesi ile genel bütçeden yeterli pay alamamalarý nedeniyle gerekse hizmet alýmýyla iþleri yürütmeye çalýþmalarý dolayýsýyla yeterli sayýlara gelememiþtir. Ancak baþta Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü, Karayollarý Genel Müdürlüðü, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðü olmak üzere harita/geomatik mühendisliði hizmetlerinin yoðun olarak yürütüldüðü kamu kurumlarýnýn harita/geomatik mühendisliði kadro sayýlarýný artýrmasý, ülke ve toplum yararý gözetilerek harita /geomatik mühendisliði hizmetlerinden daha fazla yararlanýlmasý gerektiði ortadadýr. 
 
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý olarak ülkemiz, mesleðimiz ve meslektaþlarýmýz için doðru adýmlarýn atýlmasý adýna ilgili kamu kurum ve kuruluþlarýna açýk çaðrý yaparak harita/geomatik mühendisi kadro sayýlarýnýn artýrýlmasý ve en kýsa sürede atamalarýn yapýlmasý gerektiðinin altýný çizer; 47. Dönem Çalýþma Programýmýzda da belirttiðimiz üzere kamuda harita/geomatik mühendisi kontenjan sayýlarýnýn artýrýlmasýna yönelik her türlü giriþimde bulunmaya devam edeceðimizi, hazýrladýðýmýz raporlar eþliðinde kurumlar nezdinde gerçekleþtirdiðimiz ziyaretlerimizi artýrarak sürdüreceðimizi, ülkemizin ve meslektaþlarýmýzýn menfaatine olacak her sürecin takipçisi olacaðýmýzý üyelerimize ve kamuoyuna duyururuz. 
 

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý
Ekim 2020


Yukarý Çýk