LÝHKAB KANUNU’NDA DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASI SÜREÇLERÝ HAKKINDA ZORUNLU BÝLGÝLENDÝRME

Lisanslý Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarý Hakkýnda Kanunda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi`nin 18 Mart 2021 tarihinde TBMM Baþkanlýðýna sunulmasý üzerine söz konusu Kanun Teklifi, 23 Mart 2021 tarihinde Bayýndýrlýk, Ýmar, Ulaþtýrma ve Turizm Komisyonunda görüþülmüþtür.

 

Kanun Teklifi`nin Komisyon`da görüþülmesinden önce Odamýzca Þube ve Temsilciliklerimize yazýlý görüþleri sorulmuþ, Þube Baþkanlarý ve Bölge Temsilcileri ile çevrim içi deðerlendirme toplantýsý yapýlarak oluþturulan görüþ ve öneriler, Genel Baþkanýmýz Ali Ýpek tarafýndan Komisyon toplantýsýnda dile getirilmiþtir. 

 

25 Mart 2021 tarihli haberimizde detaylý olarak açýklandýðý üzere Kanun Teklifi ile ilgili görüþ ve deðerlendirmelerimiz maddeler halinde belirtilmiþtir. (Ýlgili habere ulaþmak için TIKLAYINIZ. )

 

Komisyon görüþmeleri esnasýnda önerilerimiz arasýnda yer alan bazý görüþlerimiz kabul edilmiþ, kabul edilmeyen bazý önerilerimizin ise Genel Kurul görüþmesi öncesi parti gruplarý içerisinde tekrar tartýþýlacaðý tarafýmýza ifade edilmiþtir. Bunun üzerine Kanun Teklifinde ýsrarla deðiþtirilmesi gerektiðini düþündüðümüz iki husus hakkýnda TBMM`de yer alan ve komisyonda temsil edilen tüm siyasi parti gruplarý ile diyalog kurulmaya çalýþýlmýþ, ayrýca bu iki husus yazýlý olarak da tüm siyasi partilere iletilmiþtir.

 

Harita ve kadastro mühendisliði açýsýndan meslek barýþýnýn saðlanmasý, özellikle genç meslektaþlarýn maðduriyet yaþamamasý, tekelleþmelerin engellenmesi, eþitliðin saðlanmasý, hakkaniyet çerçevesinde ülkenin tamamýnda toplum yararýna mühendislik hizmetlerinin üretilmesi ve kýsa bir süre sonra bugünküne benzer þikâyet ve yakýnmalarýn ortaya çýkmamasý amacýyla TBMM`de grubu bulunan siyasi partilere aþaðýda belirttiðimiz hususlar tekrar iletilmiþtir:

 

Kanun Teklifinin 2. maddesinin üçüncü fýkrasýnýn (b) bendi ile mevcutta yürürlükte olan "Kamu veya özel sektörde harita ve kadastro mühendisi olarak en az beþ yýl çalýþmýþ olmak" ibaresindeki beþ yýlýn on yýl olarak deðiþtirilmesi düzenlenmiþse de deneyim þartýnýn 10 yýla çýkarýlmasý meslek camiamýzýn büyük bir kesiminde rahatsýzlýk yaratmýþtýr. Bugün yeni mezun genç meslektaþlarýmýz birçok karmaþýk mühendislik iþlerini dahi yapmaya yetkili iken sadece diploma ile her mühendisin sorumluluk alabilmesi gerekmektedir. Bu maddenin deðiþtirilmeksizin mevcut hali ile kalmasý dahi ileride yaþanabilecek birçok sorunu önemli ölçüde çözebilecektir. 

 

Kanun Teklifinin 4. maddesinin 5. fýkrasýnda "Kanun kapsamýna giren iþlem baþvurularý, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünce belirlenen yöntemlerle yapýlýr." düzenlemesi yer almaktaysa da bu düzenlemenin "Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüðünce Kanun kapsamýna giren iþlem baþvurularý elektronik ortamda alýnýr, eþitlik ilkesi gözetilerek iþ daðýlýmý yapýlýr." þeklinde deðiþtirilmesi mevcutta yaþanan iþ daðýlýmý adaletsizliðini ve meslektaþlar arasýnda yaþanabilecek husumetin þimdiden bertaraf edilmesini saðlayabilecektir. 

 

Yukarýda bahsi geçen, Þubelerimizle yürüttüðümüz çalýþmalar ve siyasi partilerle görüþmeler esnasýnda Lisanslý Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarý Hakkýnda Kanunda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun Teklifi`nin önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulunda görüþülmesi beklenirken ve bu konu meslek kamuoyumuzda birinci gündem olmuþken çeþitli medya kanallarýnda ve gazetelerde, birtakým dernekler tarafýndan kurumsal olarak yürütüldüðü anlaþýlan, meslektaþlarýn bir kesimini ötekileþtirmeye, serbest mühendis ve lisanslý mühendis ayrýmýný bir statü farký gibi göstermeye ve itibarsýzlaþtýrmaya dönük talihsiz ifadelerin yer aldýðýný üzülerek görmüþ bulunmaktayýz. Mevcutta uzun yýllardýr yaþanan ve Odamýzýn defalarca yargýya taþýdýðý sorunlarý görmezden gelerek konuyu asýl baðlamýndan koparma hedefli, gerçeklerden uzak spekülatif iddialar ve yanlýþ yorumlar üzerine; Odamýza iletilen sözlü veya yazýlý görüþ, eleþtiri ve þikâyetler de birlikte deðerlendirilerek, yaþanan sürece dair bir bilgilendirmenin daha yapýlmasý zorunluluðu doðmuþtur. 

 

Odamýz her zaman meslek barýþýný, üyeleri arasýnda eþitlik ve adaleti gözetmiþ; bu doðrultuda da çalýþmalarýný sürdürmüþ, gerekli kiþi ve kurumlarla iletiþime geçerek süreçlerin takipçisi olmuþ, yaþanmasý muhtemel sorun ve maðduriyetlerin giderilmesi için atýlmasý gereken adýmlarý atmaya gayret göstermiþtir.

 

Bu konu özelinde Lisanslý Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarý Hakkýnda Kanun`un ilk yayýnlandýðý günden bugüne kadar yaptýðýmýz tüm açýklama ve görüþlerimizden görüleceði üzere Odamýz Kanun`un sorunlu olduðu ve acilen deðiþmesi gerektiðini ifade etmiþ; Yasa deðiþmeden, Odamýz görüþleri alýnmadan yayýnlanacak bir yönetmeliðin iþleyiþi daha da içinden çýkýlmaz hale getireceði, meslek barýþýný derinden yaralayacaðý uyarýsýný yapmýþ; yayýmlanmýþ olan Yönetmelik ve sonrasýnda yeniden yayýnlanan ikincil deðiþiklik ile de sorunlar çözülmemiþ, aksine Odamýzýn kontrol, denetim ve disiplin gibi süreçlerde yetkisini yok etmeye yönelik giriþimler olmuþ ve gelinen noktada maalesef Odamýzýn haklýlýðý ortaya çýkmýþtýr.

 

Hatýrlanacaðý üzere geçmiþte Kanun`un ilk yayýnlanma sürecinden itibaren baþta Yönetmelik`in iptali ve dayanaðý Kanun`un iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine götürülmesi olmak üzere sonrasýnda yayýmlanan ikincil mevzuatlara karþý da dava açan ve konunun yargý önünde çözümü için uðraþ veren Odamýz iken; diðer taraftan da geliþen süreçte hem LÝHKAB ve hem de SHKMMB sahibi üyelerinin hak ve menfaatlerinin korunmasýna ve ayný zamanda kamu yararýna birlikte sahip çýkan meslek odamýzdan baþka bir yapý olmamýþtýr. 

 

Yazýlý ve görsel basýna meslek camiamýzýn tamamýnýn görüþleriymiþ gibi taraflý ve çarpýtma hedefli, ayrýþtýrýcý, özellikle de serbest çalýþan meslektaþlarýmýzý hedef alarak mesleðin bir grubunu itibarsýzlaþtýrmaya dönük verilen demeç ve gazete ilanlarýnýn, bireysel çýkarlar uðruna Odamýzýn kurumsal kimliðini hedef alarak yapýlan bazý paylaþýmlarýn mesleðimize ve ülkemize zarar verdiðinin ve tüm bunlarýn suç unsuru oluþturduðunun altýný biz kez daha çizeriz.

 

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý olarak dün olduðu gibi bugün de ilke ve duruþumuzda hiçbir sapma ve farklý bir tutum olmaksýzýn Lisanslý Harita Kadastro Mühendisleri ve Bürolarý Hakkýnda Kanun`da yapýlmasý beklenen deðiþiklikler hakkýnda da tüm üyelerimizin menfaatini gözeten, eþitliði saðlayarak hakkaniyet çerçevesinde yapýlacak düzenlemelerin getirilmesi için gerekli giriþimlerde bulunduðumuzu ve bu anlayýþla kimseyi ötekileþtirmeden konuyu hassasiyetle takip ettiðimizi belirtir, konuyu üyelerimizin ve kamuoyunun bilgilerine sunarýz.

 

 

TMMOB
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý
Nisan 2021

 

 


Yukarý Çýk