"3. TMMOB COÐRAFÝ BÝLGÝ SÝSTEMLERÝ KONGRESÝ" YAPILDI
TMMOB adýna Odamýzca ilki 2007`de gerçekleþtirilen ve iki yýlda bir düzenlenen TMMOB Coðrafi Bilgi Sistemleri Kongresinin üçüncüsü 31 Ekim - 04 Kasým 2011 tarihleri arasýnda Antalya`da Antalya Þubemizin ev sahipliðinde yapýldý. |
TMMOB adýna Odamýzca ilki 2007‘de gerçekleþtirilen ve iki yýlda bir düzenlenen TMMOB Coðrafi Bilgi Sistemleri Kongresinin üçüncüsü 31 Ekim - 04 Kasým 2011 tarihleri arasýnda Antalya‘da Antalya Þubemizin ev sahipliðinde yapýldý. 3. Coðrafi Bilgi Sistemleri Kongresi‘ne, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluþlarý, özel sektör, öðrenciler ve basýn mensuplarý tarafýndan geniþ katýlým saðlandý.
Coðrafi Bilgi Sistemleri günümüzde, afet yönetiminden tarýma, ormancýlýktan arkeolojiye, çevresel kaynaklar ve kent yönetiminden turizme, kýrsal ve kentsel geliþimden saðlýk sektörüne kadar çok geniþ bir alanda yer almasý nedeniyle kongremize, farklý kurum ve kuruluþlardan çeþitli meslek gruplarý katýldýlar.
Kongre açýlýþ konuþmalarýný sýrasýyla, Kongre Düzenleme Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Dursun Zafer Þeker, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý Antalya Þube Baþkaný Ali Topdemir, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý Genel Baþkaný A. Fahri Özten, Türk Mühendis ve Mimar Odalarý Birliði Baþkaný Mehmet Soðancý ve Kepez Belediye Baþkaný Hakan Tütüncü yaptýlar.
Kongre Düzenleme Kurulu Baþkaný Prof. Dr. Sayýn Dursun Zafer Þeker konuþmasýnda, ana temasý "Birlikte Üretmek, Yönetmek ve Paylaþmak Ýçin: CBS" olan "Ortak Aklýn Adresi" sloganýyla düzenlenen TMMOB CBS 2011 Kongresi‘nin, 3 özel oturum ve 14 teknik oturumla, CBS konusunun farklý açýlardan ve farklý disiplinlerden bilim insanlarý ve uygulayýcýlar tarafýndan katýlýmcýlarla paylaþýlacaðýný belirtti. Oda Yönetim Kurulu tarafýndan alýnan karar doðrultusunda, bilim kurulu tarafýndan seçilen bildirilerin HKMO Jeodezi ve Jeoinformasyon Dergisi özel sayýsýnda basýlacaðýný belirtti. Ayrýca kongre öncesinde "CBS`nin Temelleri ve Yerel Yönetimlerde CBS Uygulamalarý" konulu 2 gün süren bir eðitim programýnýn gerçekleþtirildiðini ve bu eðitime farklý meslek disiplinlerinden 55 kiþinin katýldýðýný ve eðitim sonrasýnda katýlýmcýlara katýlým belgesi verildiðini söyledi.
Sayýn Þeker konuþmasýnda, 17 Aðustos 1999 depreminin, acil afet yönetiminin gerekliliðini ortaya koymasýna raðmen, 23 Ekim 2011 tarihinde Van‘da yaþanan depremin afet yönetimini destekleyen sistem ve teknolojilerin ülkemizde hala etkin kullanýlmadýðýný gözler önüne serdiðini belirtti.
Sayýn Þeker, Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý‘na baðlý CBS Genel Müdürlüðü‘nün kurulduðunu belirterek Türkiye Ulusal Coðrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) oluþturmaya yönelik alt yapý çalýþmalarýnýn hala devam ettiðini, bu sürecin iyi yönetilmesi gerektiðini ve Ulusal Coðrafi Bilgi Sistemi`nin kurulmasý, iþletilmesi ve bu sistem dâhilinde bilim ve toplum yararýna kullanýlacak veri ve bilgilerin paylaþýlmasýnýn saðlanmasý yolunda atýlan bu adýmýn olumlu sonuçlar doðurmasýný temenni ettiðini vurguladý.
Odamýz Antalya Þube Baþkaný Sayýn Ali Topdemir konuþmasýnda, CBS`nin günümüzün en önemli yönetim araçlarýndan biri olduðunu, insanlýðýn ihtiyaç duyduðu bilginin % 85-90`ýnýn konuma dayalý bilgiler olduðunu dile getirerek, CBS`nin yaþamýn birçok alanýnda vazgeçilmez bir araç olarak farklý kurum, kuruluþ ve kiþiler tarafýndan etkin olarak kullanýlmasýnýn bu sebepten ileri geldiðini belirtti.
Sayýn Topdemir, CBS kullanýcýlarýnýn çeþitliliðinin sonucu olarak, farklý kurumlar tarafýndan farklý ölçekte ve standartta coðrafi bilgilerin bir arada kullanýlmasýnýn idari ve teknik sorunlarý ortaya çýkardýðýný vurguladý.
Geliþen teknolojilerin kullanýlmasý, yeni sistemlere geçilmesi noktasýndaki en önemli sorunun idareler arasý yetki çatýþmasý olduðunu dile getiren Sayýn Topdemir, yaþanýlan bu çatýþmalarýn çaðýn hýzýna ayak uyduramamaya sebep olduðunu belirtti.
"Bilgi güçtür; bilgi insanlýk adýna en önemli deðerdir" diyen Sayýn Topdemir, bilginin insanlýk adýna anlamlý yönetilmesi gerektiðinin, bu sebeple istenen kalite ve yeterli düzeyde verinin olmasý durumunda CBS ile çok geniþ alanda insanlýk adýna plan, program ve politika üretilebileceðini belirtti.
Odamýz Genel Baþkaný Sayýn Ali Fahri Özten konuþmasýna, TMMOB Baþkanýný, Belediye Baþkanýný, Genel Müdürleri, bilim insanlarýný, akademisyenleri, mühendisleri, mimarlarý ve þehir plancýlarýný, konuklarý, öðrencileri ve basýn temsilcilerini selamlayarak baþladý.
Sayýn Özten, Odamýzýn, kuruluþ tarihi olan 1954` ten beri, aklýn ve bilimin ýþýðýnda yürümeyi ilke edindiðini, bilim, teknoloji ve mühendisliði insanlýk adýna, ülke kalkýnmasýnda ve geliþmesinde toplum yararý yönünde kullanmayý kamu ve toplumsal bir görev olarak gördüðünü belirtti.
Sayýn Özten, Türkiye‘nin % 92‘sinin deprem bölgesi içerisinde yer aldýðý, nüfusumuzun % 95‘nin deprem tehlikesi altýnda yaþadýðý, büyük sanayi merkezlerinin % 98‘nin ve barajlarýmýzýn % 93‘nün deprem bölgesinde bulunduðuna dikkat çekti. Sayýn Özten Türkiye`nin bir deprem bölgesi olduðunu ve nüfusumuzun % 44`ünün 1. derece deprem bölgesinde yaþadýðýný dile getirerek mevzuat düzenlemelerindeki eksikliklerin, arazi kullaným planlarýnýn ve kent yerleþim planlarýnýn güncel olmadýðýnýn ya da tamamlanmadýðýný vurgulayarak planlama sürecinde bilimsel, teknik ve mühendislik verilerinin göz ardý edildiðinin altýný çizdi.
"Doðayý tanýma, doða olaylarýný izleme, irdeleme, modelleme ve neden-sonuç iliþkisiyle veri ve bilgi yönetiminin ve karar alma süreçlerinin etkin bir biçimde hayata geçirilmesi, bilgi sistemlerinin kurulmasýyla mümkündür" diyen Sayýn Özten, CBS` nin alt bileþenlerinden olan Afet Bilgi Sistemleri`nin kurulmasýnýn ve iletilmesinin, öneminin ve gerekliliðinin Van Depremi`nde bir kez daha ortaya çýktýðýný belirtti.
1999 Marmara Depremi sonrasý konan vergilerin kalýcý hale getirildiði halde bu alanda kullanýlmadýðýnýn ilgili Bakanlýkça açýklanmasýnýn þaþkýnlýk yarattýðýný dile getiren Sayýn Özten, geçen 12 yýlda deprem ülkesi olduðumuzun unutulup, kaçak, plansýz, projesiz, ruhsatsýz yapýlar ve yerleþim alanlarýnýn görmezlikten gelindiðini, Kentsel-Kýrsal Alan Düzenlemeleri, Arazi Yönetim Planlarý, Kent Bilgi Sistemleri, Afet Yönetim Sistemleri` nin hayata geçirilmediðini belirtti.
Sayýn Özten konuþmasýnda, ülke düzeyinde CBS bilincinin yaygýnlaþtýrýlmasý ve CBS`nin kurulmasý ve iþletilebilmesi için tüm kurum, kuruluþ ve bireylerin sürece dâhil olmasý gerektiðini, 2. CBS Kongresi‘nde belirtildiði üzere, modern CBS`nin köklerinin 1950` lere dayandýðýný ancak ülkemizde 1980` lerden sonra gündeme geldiðini, oysaki CBS`nin çok geniþ bir yelpazede kullanýldýðýný dile getirdi.
Sayýn Özten, CBS politikalarýnýn geliþtirilmesi ve kurulsallaþtýrýlmasýnýn zorunluluk haline geldiði günümüzde, CBS Genel Müdürlüðü`nün kurulmasýný önemli bir geliþme olarak gördüklerini belirtti. Bu kurumun günlük politikalardan uzak bir yaklaþýmla, donanýmlý, üretken, nitelikli mühendis ve uzmanlarýn yönetiminde bir kurumsal yapý niteliðinde örgütlenmesi gerektiðinin önemini vurguladý ve söz konusu Genel Müdürlüðünün Baþbakanlýða bir kurum olmasýnýn gerektiðinin belirtti.
Sayýn Özten, üniversitelerimizin niceliksel olarak büyümekte olduðunu ancak nitelik olarak uluslar arasý düzeye ulaþamadýðýný, mezun olan mühendis, mimar ve þehir plancýlarýn iþsizlik sorunu yaþadýklarýný, bunun sebebinin de 1980`lerden bu yana uygulanan ekonomik politikalar sonucu üretim ekonomisinden uzaklaþýlmasý olduðunu dile getirdi.
Mühendis, mimar ve þehir plancýlarýnýn bilimi teknolojiye, teknolojiyi üretime dönüþtüren beyinler olduðunun, bilginin güç olduðunun ve bilginin yönetiminin öneminin altýný çizen Sayýn Özten, bilgi sistemlerinin bu süreç içerisinde önemli bir iþlevi yerine getirdiðini, CBS eðitiminin yaþamýn tüm alanlarýnda bilince çýkarýlmasý gerektiðini belirtti.
TMMOB Yönetim Kurulu Baþkaný Sayýn Mehmet Soðancý konuþmasýnda, mühendisliðin, bilim ve teknolojiyi insanla buluþturan bir meslek olduðunu, TMMOB`nin bu mesleðin uygulayýcýlarýnýn örgütü olduðunu dile getirerek, bir yandan insana ve insanlýða karþý iþlenmiþ suçlara karþý çýktýklarýný, öte yandan insan ve insanlýða olan sorumluluklarýn gereklerini yerine getirmeye çalýþtýklarýný belirtti.
Sayýn Soðancý, ana temasý "Ortak Aklýn Adresi" olan, TMMOB CBS 2011 Kongresi`nde, farklý kurum ve kuruluþlardan katýlýmcýlarla, mühendislik, mimarlýk ve planlama alanlarýnda politika üretmede, bireyin hayat kalitesini yükseltecek bilgi ve teknolojiler geliþtirmesinde temel araç olan CBS` nin her yönüyle deðerlendirileceðini dile getirdi.
Sayýn Soðancý konuþmasýnda, bilim ve teknolojinin hýzla ilerlediði ve egemenlik kurduðu yüzyýlýmýzda, mühendisler mimarlar ve þehir plancýlarýnýn, düþünen, tasarlayan, sorgulayan ve üreten beyinler olarak, bu ilerlemeyi toplumsal yarara dönüþtürerek insanlýk onuruna yaraþýr, çaðdaþ bir yaþamýn yaratýlmasý için tarihsel sorumlulukla, çalýþmalarýný, bilgilerini kamu yararýný gözeterek paylaþmalarý gerektiðini belirtti.
Bilgi gerçeðinin, çok daha etkin bir þekilde yönetilmesinin geliþen toplumlarýn temel hedefleri arasýnda olduðunun altýný çizen Sayýn Soðancý, güncel ve doðru bilginin, baþta kurum, kuruluþ ve yöneticiler olmak üzere, tüm bireylerin her türlü toplumsal karar alma sürecini olumlu yönde etkilediðini dile getirdi.
CBS`nin her türlü karar-destek faaliyetinin en önemli aracý haline geldiðini ve çaðýmýzýn güçlü bir bilgi yönetim bakýþý olduðunu söyleyen Sayýn Soðancý, bu bakýþýn birliktelik anlayýþý ile modellenmesi gerektiðini belirterek, deprem bölgesi olan ülkemizde CBS`nin özellikle afet yönetim sistemi için çok önemli olduðunu vurguladý.
Sayýn Soðancý, 1999 Marmara Depremi`nin ardýndan, Türkiye`nin deprem gerçeði ve yapýlan çalýþmalar ve uyarýlarýn, ilgili makamlarca yeterli derecede dikkate alýnmamasýnýn acý sonuçlarýnýn, yaþanan Van Depremi`yle gün yüzüne çýktýðýný, ancak gerekli tedbirlerle, özellikle yapýsal tedbirlerle, can ve mal kayýplarýnýn azaltýlabileceðini, bir doða olayý olan depremin afete dönüþmesinin bu þekilde engellenebileceðini belirtti.
Sayýn Soðancý, Van Depremi ile gerçekleþen maddi ve manevi kayýplarýn, mühendisliðin niteliðini reddeden anlayýþta ýsrar edilmesinin, deprem ülkesi olduðumuz gerçeðinin görmezden gelinmesinin, kaçak yapýlaþmayý özendiren "af" konusunda ýsrar edilmesinin, sosyal devlet ve toplum yararý ilkesinden vazgeçilmesinin, hayati öneme sahip kamu yapýlarýnýn planlama ve denetim kapsamý dýþýnda býrakýlmasýnýn, aklýn ve bilimin gerekliliklerini yok sayan bir anlayýþ güdülmesinin, deprem tehlikesi içeren ve yapýlaþmaya uygun olmayan alanlarýn rant ekonomisinin baskýsý altýnda yapýlaþmaya açýlmasýnýn, gerekli politika ve programlarýn uygulanmamasýnýn bir sonucu olduðunu dile getirdi.
Kepez Belediye Baþkaný Sayýn Hakan Tütüncü, geliþen modern dünyada CBS` nin önemli bir iþleve sahip olduðunu, pek çok alanda katký saðladýðýný, zamandan tasarruf ettirdiðini dile getirerek, yerel yönetimler olarak CBS` nin geliþimi ve kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý için elden gelenin yapýlmasý gerektiðini, düzenlenen kongrenin yol gösterici olmasýný dilediðini belirtti.
Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan "Coðrafi Bilgi Teknolojileri Fuarý‘nýn" açýlýþý gerçekleþtirildi.
Öðleden sonraki etkinlikler, HKMO Kadastro Komisyonu Üyesi Ahmet Yaþayan baþkanlýðýnda "Birlikte Üretmek, Yönetmek ve Paylaþmak Ýçin CBS" Konulu teknik oturum ile baþladý. Panelistler, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasý adýna Prof. Dr. Fatmagül Batuk, Jeoloji Mühendisleri Odasý adýna Prof. Dr. Can Ayday, Ziraat Mühendisleri Odasý adýna Doç. Dr. Ýlhami Bayramin, Maden Mühendisleri Odasý adýna Prof. Dr. Þebnem Düzgün, Þehir Plancýlarý Odasý adýna Halil Serhan Saner idiler. Oturumda, farklý disiplinlerin ortak çalýþma alaný olan coðrafi bilgi sistemlerinin önemine deðinildi. CBS uygulamalarýnda farklý kullaným alanlarýna yönelik örneklemelerde bulunuldu. Saðlýklý ve güvenilir Coðrafi Bilgi Sistemlerinin oluþturulabilmesi için verilerin güncel ve paylaþýlabilir olmasýnýn önemi vurgulandý. Türkiye‘de CBS eðitimine yönelik eksikliklerin belirlenmesi ve çözüm üretilmesi gerekliliði belirtildi.
Günün ikinci oturumu Odamýz Genel Baþkaný A. Fahri Özten baþkanlýðýnda "Kamuda Coðrafi Bilgi Sistemleri Proje Yatýrýmlarý ve Sonuçlarý" konulu teknik oturum ile devam etti. Oturumda, (Tarým Reformu Genel Müdürlüðü) Dr. Hakan Erden, (Harita Genel Komutanlýðý) Dr. Hakan Maraþ, (TÜBÝTAK) Dr. Emin Bank panelist idiler. Panelistler, kurumlarýnda yürütülen CBS uygulamalarýna yönelik çalýþmalarýný aktardýlar. Coðrafi bilgi sistemlerinin temeli olan konum/mekan bilgisinin kurumsal bazda bir sistem yaklaþýmý çerçevesinde toplanmasý, iþlenmesi ve paylaþýmý gerektiði vurgulandý.
Kongrenin ilk günü akþamý açýlýþ kokteyl verildi. Kongrenin iki, üç ve dördüncü günlerinde teknik, bilimsel oturumlar ve gençlik oturumlarý ile devam etti. "CBS Uygulamalarý, Arazi Yönetimi, Çevre ve Doðal Kaynak Yönetimi, Saðlýk CBS, Birlikte Üretmek Yönetmek ve Paylaþmak Ýçin CBS Merkezi ve Yerel Yönetimler, Yönetimde Karar Destek Sistemleri Aracý Olarak Ortak Aklýn Adresi CBS, Afet Yönetimi ve CBS, CBS ve Uzaktan Algýlama, Veri Altyapýsý, CBS Stratejileri ve e-Devlet Kapsamýndaki Eylem Planlarý" konulu teknik oturumlar ile gençlik teknik oturumu gerçekleþtirildi.
Kongrenin kapanýþ oturumunda, kongre hakkýnda genel bilgiler ve hazýrlanan kongre sonuç bildirgesi sunuldu. Sonuç bildirgesi üzerine görüþler alýnarak, deðerlendirmeler yapýldý ve kongre sonuç bildirgesinin kesinleþmesinden önce kongre delegelerine gönderilerek görüþlerinin iletilmesi belirtildi. Oturum sonunda, Kongre Düzenleme Kurulu Baþkaný‘na teþekkür plaketleri, poster bildiri birincisine ve gençlik teknik oturumuna katkýda bulunan panelistlere plaketleri verildi. Oda Yönetim Kurulu tarafýndan kongrenin gerçekleþmesinde büyük emek harcayan ve özverili çalýþmalarda bulunan Kongre Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyelerine teþekkür edildi.
Günümüzde tartýþmaz bir gerçek var. "Bilgi". Bilginin bir güç, etkin biçimde kullanýlmasý gereken bir güç olduðudur. Bu gücün/bilginin üretilmesi, geliþtirilmesi, analiz edilmesi, yönetilmesi, insanlýk ve toplum yararýna ve onuruna yaraþýr biçimde kullanýlmasý, yaþanýlabilir bir dünya için kaçýnýlmaz olmaktadýr. CBS‘ nin çeþitli boyutlarýnýn tartýþýldýðý ve farklý disiplinlerle bütünleþtiði, bilginin toplum ve kamu yararý için paylaþýmýný öne çýkaran 3. Coðrafi Bilgi Sistemleri Kongresi`nin baþarýlý bir þekilde tamamlanmasýna katký ve destek veren Odamýz Antalya Þubesine, kurum-kuruluþlara, bilim insanlarýna, akademisyenlere, meslektaþlarýmýza ve öðrencilere teþekkür ederiz.
Resimlere ulaþmak için TIKLAYINIZ
TMMOBHARÝTA VE KADASTRO MÜHENDÝSLERÝ ODASI
KASIM 2011